Gør din have klar til foråret

Foråret er lige om hjørnet, og det er langt om længe på tide at tage havehandskerne på. Nu har du chancen for at klargøre plænen, hækkene og blomsterbedene til den forestående sæson. 

1. Ryd op, blæs rent, og riv sammen 
Begynd forårsrengøringen, når sneen er smeltet, og jorden er tørret lidt. Fjern nedfaldsløv, som i alt for tykke lag kan føre til forrådnelse eller nedbrydning af græsset. Blade og andet overflødigt organisk materiale er et fremragende supplement til komposten. Brug en løvblæser eller en rive. Lad være med at rive plænen, før den er begyndt at gro. Roser og andre følsomme planter skal beskyttes imod solen, så de ikke begynder at vokse for tidligt. 

2. Fjern ukrudt 
Sørg for at fjerne eventuelt ukrudt så tidligt som muligt, før solen giver det energi til at begynde at vokse. Sørg også for at klippe visnet løv og græs væk fra opdyrkede dele af haven. 

3. Løsn jorden 
Når jorden løsnes, kan der komme ilt ned til planternes rødder – og samtidig kommer blomsterbedet til at se flottere ud. I mindre bede kan du klare dig med håndredskaber, men hvis du skal bearbejde større arealer, er en roterende kultivator vejen frem. 

4. Beskær træerne 
Hvis du har frugttræer i din have, skal de beskæres, så de forbliver sunde og bærer frugt. Beskæringen skal foretages om foråret, men vær forsigtig med at gøre det for tidligt, da snittene kan tørre ud, hvis temperaturen falder under frysepunktet. Træer, der ikke bør beskæres om foråret, er stenfrugter som f.eks. kirsebær og blomme. 

5. Klip hækkene 
Vejen til en flot hæk begynder altid ved hækkeklipperen. Hække med løv skal fortrinsvist klippes i løbet af vinteren eller i det tidlige forår. Nålebærende hække klippes mest hensigtsmæssigt i vækstperioden, dvs. én gang i det tidlige forår og igen midt på sommeren. 

6. Slå græsplænen 
Græsplænen skal have tid til at restituere sig efter vinteren. Husk, at du ikke må klippe græsset for kort det første par gange. Med en græshøjde på 5-9 cm får du en fin, holdbar græsplæne, som er klar til at blive brugt. 

7. Trim græsplænen 
Hvis du vil ave din plæne til at se virkelig flot ud, må du ikke glemme at trimme kanterne! 

8. Efterse dine motorredskaber til udendørs brug 
Sørg for, at dit haveudstyr er klart til en ny sæson i haven. 

9. Sørg godt for fuglene 
Hvis du vil give fuglene et hjem i din have, er det nu, du skal sætte en redekasse op. 

10. Rengør terrassen 
Rengør terrassen, så snart du kan. Så er du klar til at hente en havestol og nyde de første solrige, varme dage med en god kop kaffe.